Kontakt oss

«Vi tar hånd om utskriftssikkerheten»

Vi har fått utført en europeisk undersøkelse om folks oppfatning av utskriftssikkerhet. Det vi fant ut, var ekstremt interessant - utrolig nok er det bare 10 % som tenker på skrivere eller multifunksjonssystemer som en sikkerhetsrisiko, og 48 % visste ikke at de kan hackes.

Uansett om det skyldes manglende bevissthet, informasjon eller investeringer, så er én ting tydelig. Mange forstår ikke risikoene når det gjelder utskriftssikkerhet.

Blant dem som visste at skrivere kan hackes, trodde likevel 23 % at det ikke utgjorde noen risiko ved nettopp deres bedrift. Vi fant også ut at flertallet (55 %) av de kontoransatte ikke visste at hackere kan fange opp det som skannes. Et annet interessant resultat var at en fjerdedel (24,5 %) av de spurte hadde funnet konfidensiell eller sensitiv informasjon som hadde blitt gjenglemt i en skriver, men bare 22 % identifiserte det som en sikkerhetsrisiko.

Jonne Zachrisson, produktsjef for dokumenthåndtering hos Sharp i Norden, hva er din tolkning av undersøkelsen?
-Det er vanskelig å si nøyaktig hvor disse misoppfatningene kommer fra. Svaret er kanskje at da tradisjonelle skrivere ble utviklet til multifunksjonssystemer, så tenkte ikke bedriftene på konsekvensene av de nye funksjonene og tilkoblingsmulighetene.

Flertallet hadde ikke aktivert funksjonen
-Vi ville også finne ut hvilken praksis for utskriftssikkerhet bedriftene følger i dag - og hvordan den stemmer overens med deres aktuelle oppfatning av problemene. Resultatet var langt under våre forventninger. De fleste multifunksjonssystemer har en slags form for pålogging eller autentisering som gjør at et dokument bare kan hentes av den som har skrevet det ut.

Vi spurte om bedriftene hadde aktivert den funksjonen, og flertallet svarte nei. Det betyr at alle med tilgang til kontoret kunne bruke enhetene og potensielt komme over dokumenter fra utskriftskøen eller kopiere dokumenter som ble funnet i utskriftsskuffen. Vi oppdaget at kun 31 % av bedriftene kontrollerte ID-en til de som besøker dem for å utføre service på multifunksjonssystemene. I teorien vil derfor hvem som helst kunne endre innstillingene for å gi en hacker fjerntilgang.

Mangler veiledning
Det viste seg at 20 % ikke hadde sikkerhetsprosedyrer på plass, og at 40 % av personalet aldri hadde fått noen formell opplæring eller veiledning for hvordan man sikkert bruker et multifunksjonssystem. Som vi mistenkte: lav sikkerhetsbevissthet medførte mye usikker adferd. For hvorfor skal man beskytte seg mot en trussel som man ikke tror finnes?

Hvorfor står sikkerhet så langt ned på agendaen?
-Det er lett å si at bedriftene ikke tar ansvar, men det blir urettferdig. Alle har begrensede ressurser, og mange av dem har ikke eget dedikert IT-personale. I kombinasjon med lav bevissthet for trusler, blir det enklere å forstå hvorfor utskriftsrelatert sikkerhet ikke havner høyere på listen over ting som må gjøres, sier Jonne Zachrisson.

Hvordan synes du at bedrifter skal endre angrepsstrategien og vie sikkerheten den oppmerksomheten som trengs?

-Heldigvis finnes det hjelp å få! Våre nyeste multifunksjonssystemer har mange gode sikkerhetsfunksjoner. Du kan for eksempel dra nytte av vår hviteliste-funksjon (whitelist). Den sørger for at kun godkjente applikasjoner har tilgang til datalagring på systemene. Dette beskytter mot skadelige programmer (malware) som startes via utskrifter, sier Jonne Zachrisson.

Integrerte funksjoner og lampe som blinker
-Systemene våre har også integrerte funksjoner som kan forebygge angrep og innhente seg automatisk, en ekstra beskyttelse mot innbrudd. De har også kryptering. Dette holder informasjonen din sikker mens det overføres mellom PC-er, servere og skrivere, sier Jonne Zachrisson.

Hjelpen er nær
-Systemene har til og med en lampe som blinker dersom et skannet dokument blir liggende igjen i dokumentmateren. Systemene våre tar helt enkelt hånd om utskriftssikkerheten, slik at du kan fokusere på forretningene. Dersom systemene du har i dag ikke har disse funksjonene, bør du kanskje vurdere å skifte dem ut, avslutter Jonne Zachrisson, produktsjef for dokumenthåndtering hos Sharp i Norden.

 

Denne artikkelen kommer fra Engage

Kontakt

JONNE ZACHRISSON
Business Director In-Direct Sales Nordic
jonne.zachrisson@sharp.eu

Social