Kontakt oss

Sharps FSD skjerm på ISE 2017 – hva er det?

Field Sequential Display (FSD) er en ny feltsekvensiell skjermteknologi. Nedenfor ser vi nærmere på den prototypen som Sharp viser på ISE, og hvordan den fungerer.

Integrated Systems Europe-messen (ISE) er et årlig arrangement der Sharp viser frem sine spennende nye skjermer som vi planlegger å lansere i løpet av året.

Messen er også en god anledning til å vise fremtidig teknologi som Sharps forsknings- og utviklingsavdeling arbeider med. I fjor egget vi opp publikums fantasi med en virkelig imponerende 8K-skjerm som ble tildelt ISE Product Award for 2016. På ISE 2017 viste vi frem en helt ny skjermteknologi: Field Sequential Display (feltsekvensiell skjerm).

FSD er en teknologi som fungerer på en helt annen måte enn de skjermteknologiene som er tilgjengelige i dag, som for eksempel LCD, OLED og plasma. 17-tommerspanelet i Sharps monter 12/E76 var en prototyp som var utviklet i Japan, og som har stort potensial for å kunne brukes i mange ulike produkttyper, fra digitale plakater til enheter for underholdning og fornøyelser.

FSD er en teknologi der det ikke er behov for fargefilter eller fosforlag. Men det er ikke den eneste forskjellen sammenlignet med andre skjermteknologier.

Dagens LCD-skjermer har den felles egenskapen at de bruker røde, grønne og blå piksler (RGB) samtidig til å skape et bilde, et bakgrunnslys (som alltid står på) og et fargefilter som produserer farger. Det betyr at pikslene alltid lyser, og at bare fem til sju prosent av lyset kommer frem til skjermens fremste overflate, som følge av LCD‑teknologiens lave effekt.

Til sammenligning gjengir en FSD-skjerm RGB-fargene sekvensielt, det vil si at hver farge skapes etter behov i stedet for at alle pikslene lyser konstant. En LCD-skjerm har en oppdateringsfrekvens på 60 Hz, mens FSD-skjermen har 180 Hz. Siden menneskets øye ikke kan oppfatte så raske vekslinger, oppfattes bildene dessuten roligere og skarpere.

FSD-prototypen som Sharp viser frem, er ytterligere forbedret med en fjerde farge: hvitt (når de tre RGB-fargene lyser samtidig). Dette øker skjermens effektivitet, lysstyrke og fargeomfang betydelig, pluss at oppdateringsfrekvensen kan økes til 240 Hz.

Sharps FSD-prototyp må betraktes som en hybridskjerm siden de sekvensielle lysdiodene brukes sammen med et LCD-standardpanel.

Alle disse teknologiske fordelene til sammen gjør FSD-teknologien svært energieffektiv, samtidig som den har potensial for svært høy lysstyrke. Dette skyldes at mesteparten av det genererte lyset, i motsetning til med LCD-teknologien, kommer helt ut til skjermoverflaten og skaper et skarpt og lyssterkt bilde.

Dette gir dessuten lavere energiforbruk og en mer miljøvennlig skjerm.

Sharp utvikler og evaluerer fortløpende skjermprototyper innenfor flere ulike teknologisektorer, og FSD er ett av våre forsknings- og utviklingsområder. Tiden og ytterligere investeringer avgjør om og når FSD-teknologien vil komme ut på markedet.

Kontakt

STEFAN LÖGDBERG
Nordic Commercial Director
stefan.logdberg@sharp.eu

Social