Historical compass
Historical compass

Vår historie

Sharps historie – fylt med teknologisk innovasjon og kreativitet.

Vår historie

Det ligger i navnet.

Sharp ble grunnlagt av Tokuji Hayakawa, som hadde en visjon om kontinuerlig å forbedre brukeropplevelsen. En av hans oppfinnelser var verdens første mekaniske blyant, Ever-Sharp Denne oppfinnelsen, som selskapet har fått navn etter, dannet sammen med flere andre produkter utgangspunktet for Sharps utvikling av bransje- og verdensledende produkter.

Da Hayakawa grunnla Sharp i 1912, var målet å skape positiv endring for folk og bedrifter verden over gjennom oppriktighet og kreativitet. Denne innstillingen er nedfelt i Sharp-konsernets kultur og bidrag til samfunnet gjennom teknologi og produksjon i generasjon etter generasjon.

1912

Etter å ha fullført utdanningen innenfor metallbearbeiding i april 1912, finner Tokuji Hayakawa – grunnleggeren av Sharp – opp Tokubijo-lukkespennen og får sin første designpatent. Denne oppfinnelsen gjør at han åpner sin første metallhandel, og dette blir starten på Sharp.

Sharp belt buckle

1915

I metallhandelen sin finner Hayakawa opp den mekaniske blyanten Hayakawa, som snart blir kjent som Ever-Ready Sharp-blyanten. Denne blyanten blir inspirasjonen til navnet på virksomheten vi i dag kjenner som Sharp.

Mechanical Pencil

1925

Etter at virksomheten flytter til Osaka, offentliggjør pressen i 1920 at det vil bli startet opp radiokringkasting i Japan i 1925. Dette gir Hayakawa en lys idé. Innen april 1925 har teamet hans konstruert en krystallradio med varemerket Sharp, som skal lanseres på markedet i juni. Det blir Hayakawas første skritt inn i elektronikkbransjen.

 

Sharp crystal radio

1959

Hayakawa begynner å forske på halvlederteknologi og solceller (elementer som gjør solenergi om til elektrisitet) og undersøker hvor de best kan brukes: i fjellrike regioner og ute ved havet, der det er mangel på elektrisitet. 

Innen 1976 er selskapets arbeid med solceller med på å innovere romfartsindustrien.
 

Solar cell

1960

I husholdningsapparatenes tidsalder, 1960-tallet, skjer det en kraftig utvikling innenfor forskning og utvikling samt produksjon av elektronikk til kjøkkener, badeværelser og strømselskaper verden over. Selskapet begynner å utvikle mikrobølgeovner i 1960 og starter opp masseproduksjon av R-10, 1KW-modellen bare to år senere.

Japan's first micro-wave oven

1970

1. januar 1970 blir Hayakawa Electric Co. Ltd (etablert første gang i mai 1935) til Sharp Corporation. Hayakawa ønsker at navnet skal speile virksomhetens kontinuerlige forskning og innovasjon innenfor ny elektronikk som f.eks. halvledere. 

 

Sharp logo

1972

Sharp benytter kunnskap og teknologi fra den elektroniske kalkulatoren til å utvikle kommersielle produkter og moderniserer POS-markedet med nye kassaapparater og betalingsterminaler. Disse innbefatter fakturerings- og andre dataregistreringsfunksjoner som benyttes av salgsteam som f.eks. Coca Cola.

POS system

1972

I januar blir Sharps aller første kopimaskin, SF-201, lansert på markedet, etterfulgt av ytterligere to masseproduserte modeller samme år. Det er et stort skritt forover for Sharp. Den globale produksjonen av Sharp-dokumentsystemer har siden den gang vokst jevnt og trutt, og passerte 15 millioner enheter i utgangen av 2009.

First ever copier

1973

I juni 1973 lanserer Sharp verdens første COS elektroniske lommekalkulator som bruker LCD, EL-805 Liquid Crystal Compet. Bruken av LCD gjør kalkulatoren lettere, med en tykkelse på bare 20 mm, og den har en imponerende levetid på 100 timer med kun ett AA batteri.

LCD Calculator

1991

Etter en omfattende utvikling innenfor LCD-teknologi (Liquid Crystal Display) og bare seks år etter fremstillingen av en prototype, lanserer Sharp markedets første veggmonterte TV: 9E-H-serien, med 8,6 tommers farge-TFT LCD-skjerm (det største som er å få på den tiden). 

wall mounted LCD tv

2000

Sharp utvikler Plasmacluster ion-luftrensningsteknologi, som tar luftrensning til neste innovasjonsnivå. Selskapet oppdager etter omfattende vitenskapelig forskning at det kan bruke plasmautladning til å skape Plasmacluster-iongeneratoren som genererer de nødvendige ionene for å oppnå bedre luftrensning.

Air purifier

2005

Sharp lanserer 65-tommers LC-65GEI i august 2005 og styrker dermed posisjonen som førende på LCD-flatskjermer. Denne serien muliggjør enorme skjermstørrelser, full HD-kvalitet, miljøvennlig design og et bredt produktsortiment.

 

Sharp 65 inch tv

2005

Sharp lanserer alt-i-ett-fargeskriveren MX-2700FG.  I takt med at bedriftene moderniseres og begynner å foretrekke farge- fremfor svart/hvitt-utskrifter, tilpasses den digitale multifunksjonsskriveren for å gi forbedrede, innebygde fargemuligheter, høy bildekvalitet samt bedre bedriftsløsninger og data med hensyn til miljømessige egenskaper og IT-sikkerhet.

Sharp's MX-3200FG

2005

Sharps solcellepaneler dekker veggene på den høyeste bygningen (122 m) i Manchester (CIS Tower) – Europas største strømgenererende anlegg i en kommersiell bygning. Det er her snakk om 7244 solcellepaneler, 80 W og en effekt på 391 kW.

Manchester's CIS Tower

2011

Sharp lanserer markedets første interaktive whiteboard med berøringsskjerm som kan vise stillbilder eller animerte bilder, samt dataskjermer, i en imponerende høy oppløsning. Programvarepakken tilbyr enkel betjening gjennom berøring, ved at brukerne kan benytte en penn eller fingeren til å ta notater direkte på skjermen, zoome inn eller ut og bla gjennom sider.  

Interactive Whiteboard

2018

Sharp bevarer den førende markedsposisjonen og lanserer den første 70-tommers 8K profesjonelle skjermen, LV-70X500E, i mai 2018.  Denne blir i 2021 fulgt av verdens største 8K-skjerm, 120" 8K UV²A LCD. Sharp er stolt over å kunne forvandle måten vi ser verden på, ved hjelp av skjermer som gjengir bilder i en høyere oppløsning enn hva det menneskelige øyet klarer å fange opp. 

Sharp 8K display

2019

Sharp lanserer Windows collaboration-skjermen, der AI, IoT og produktivitetsverktøy brukes til å skape et mer produktivt og samarbeidsvennlig miljø med mulighet for hybrid og dynamisk arbeid. I 2020–2021 har det vært helt avgjørende å straks kunne gi bedriftene verktøyene de trenger for kommunikasjon og samarbeid under pandemien.

Windows Collaboration Display

2021

Sharp oppretter en ny europeisk IT-serviceavdeling som tilbyr kundestøtte, teknisk støtte, cybersikkerhet og vedlikeholdstjenester til bedrifter over hele Europa.

Sharp IT Services logo

2022

Sharp feirer sitt 50-årsjubileum i trykkeribransjen med lanseringen av sin første kopimaskin på markedet i januar 1972.

Sharp 50th Anniversary logo